Kamene podľa energie Jin a Jang

Spomínate si z hodín chémie alebo prírodných vied na Mohsovu stupnicu tvrdosti minerálov? Možno ste netušili, že o mnohom vypovedá aj o energii a pôsobení toho-ktorého drahého kameňa. Je to jeden zo základných znakov určujúcich, či je vo vašom obľúbenom kameni koncentrovaná ženská jinová, alebo mužská jangová energia.

Energia Jin a Jang

Jin predstavuje ženskú energiu. Umožňuje „vybitie“ v spojení so zemou. Energia Jang predstavuje, naopak, mužský protipól, alebo mužskú energiu. Jang umožňuje „nabitie“ v spojení s nebom. Jinovú a jangovú silu možno identifikovať podľa niekoľkých znakov:

 

Jang Jin

   mužská | ženská

     svetlá | tmavá

          teplá | chladná

  červená | modrá

        tvrdá | mäkká

         usporiadaná | neusporiadaná

 

Čínske delenie „mužského a ženského“ sa od toho, ktoré poznáme na Slovensku, miestami líši. Za mužské aspekty sú považované aktivita, priebojnosť, oheň, kým ženské aspekty vystihuje pokoj, pasivita a voda. Podľa toho možno na jinové a jangové rozdeliť aj vzácne kamene. Nič na svete však nie je čistá jin, tak ako nič nie je čistý jang. Každá energia má svoj pôvod vo svojom protipóle (preto je aj na bielej časti symbolu Jin a Jang čierny bod a na čiernej časti biely bod). Je to kolobeh, stupnica, či akokoľvek inak to nazveme. Do nej možno zaradiť aj vzácne kamene. Od najtvrdších (výrazne jangových), cez stredne tvrdé (vyvážené) až po najmäkšie (výrazne jinové):

Jang- diamant, rubín, zafír, smaragd, topáz, granát,

citrín, záhneda, ruženín, krištáľ, ametyst,

achát, jaspis, aventurín, amazonit, jadeit, lapis lazuli, malachit, tyrkys, hematit- Jin

 

Diamant je najtvrdší nerast, jeho tvrdosť dosahuje na Mohsovej stupnici tvrdosti  minerálov stupeň 10 a je v ňom koncentrované najvyššie množstvo jangovej energie. Tvrdé minerály volíme, ak chcem posilniť aspekty priradené mužskej jangovej energii, napr. silu, ambicióznosť, priebojnosť alebo chceme zvýšiť energiu.

Kameň, ktorého stupeň tvrdosti je 7, predstavuje rovnováhu oboch energií- jinovej aj jangovej. Na 7. stupni tvrdosti sa pohybujú kremene- citríny, ametysty, ruženíny, krištále, záhnedy. Tieto kamene obsahujú približne rovnaký podiel jin a jang, preto umocňujú pocit rovnováhy a harmónie.

Čím je kameň mäkší, tým viac jinovej energie sa v ňom nachádza. Jinovú energiu má napr. kamenná soľ so stupňom tvrdosti 2, ale aj hematit s tvrdosťou 6,5. Kamene s vyššou koncentráciou ženskej jinovej energie si vyberáme vtedy, ak sa chceme uvoľniť, dosiahnuť pokoj, mier a zbaviť sa starostí.

 

0 komentárov k článku: "Kamene podľa energie Jin a Jang"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu