Ametyst – kľúč k pokojnej mysli

Fialový ametyst je už storočia obľúbeným kameňom vďaka svojej úžasnej farbe a legendárnym pozitívnym účinkom na myseľ a emócie. Jedná sa o veľmi vzácny polodrahokam, ktorý pomáha upokojiť myseľ a dosiahnuť rovnováhu emócií. Už v staroveku bol vďaka svojím schopnostiam nazývaný „ohnivý kameň“, rovnako ako diamant. Sila kameňa je spájaná s mesiacom február, ktorý pre Rimanov znamenal prepojenie so silou Neptúna. Symbolizuje vernosť, lásku a dôstojnosť, preto je vhodný k podarovaniu v akýkoľvek deň, ktorý je dôležitý pre vás po stránke emócií, prípadne v období, kedy to vo vzťahu „škrípe“. Oheň a vášeň, ktorú v sebe ametyst nosí vám pomôže zamerať sa na racionálne riešenia problémov a ponechať si tak triezvy a striedmy pohľad do budúcnosti.

Názov ametyst pochádza z gréckeho slova ametusthos, čo v preklade znamená „nie je pod vplyvom alkoholu“. K tomuto na prvý pohľad zvláštnemu názvu sa viaže dávna legenda: Bacchus, Boh vína, sa v hneve rozhodol ublížiť nevinnej obeti. Vyhlásil, že prvý človek, na ktorého „ukáže prstom“ bude potrestaný tigrom. Stalo sa však, že divoká šelma zaútočila na muža v momente, kedy bola jeho milovaná dievčina menom Amethyst na ceste do chrámu Diany. Dievčina sa obrátila na božstvo a prosila o pomoc. Mladíka zachránil jasný biely krištáľ, ktorý jeho milovaná držala v ruke. Bacchus trpko oľutoval svoju krutosť a na znak pokory vylial šťavu zo svojho hrozna na kameň, čím získal krásny fialový odtieň.

Starí Gréci a Rimania celý čas verili, že kameň pomáha ako prevencia problémov so závislosťou a podporuje vytriezvenie a to nielen po alkohole, ale tiež z veľkej vášne. Kameň nosili zväčša na pupku. Katolícki biskupi ho nosili v tvare kruhu, ktorý znázorňoval uzavretosť pred mystickou opitosťou a hriechom. Ametyst ich chránil pred zlými myšlienkami, posilňoval racionálne uvažovanie a šikovnosť v rozhodovaní. Vojakov chránil pred zranením a zradou. Lovcom pomáhal pri love divokých zvierat. Bol tiež silnou ochranou pred čarodejníkmi a čiernou mágiou.

V dnešnom svete nie je jeho sila zanedbateľná. Pozitívna myseľ a vyrovnaná osobnosť po stránke emócií je cestou k úspechu, či už v osobnom alebo pracovnom živote. Kameň vytvára atmosféru zmierenia so svojím vnútorným Ja. Očisťuje auru od akejkoľvek negatívnej energie a vytvára tým ochranný štít svetla okolo tela, čo umožňuje jasný smer cesty. Ametyst tým zvyšuje kreativitu a vášeň. Posilňuje predstavivosť a intuíciu, zlepšuje rozhodovanie. Pomáha pri zrode nových myšlienok, bez emocionálnej nevyrovnanosti a výbušnosti. Z uvedeného je určite jasné, prečo práve tento kameň patrí zaslúžene medzi talizmany úspechu.

Súvisiace články

Ametystové drúzy a tretie oko

Asi by ste nenašli na svete viac spirutálnejší liečivý nerast, akým je ametyst. Je to kameň tretieho oka, ktoré je bránou k vnímaniu jemnohmotných energií a duchovných svetov. Jasnozrivosť, intuícia, telepatia, sny ale aj dobre vyvinutá vizualizácia a predstavivosť súvisí práve s otvoreným tretím okom.

0 komentárov - zobraziť komentáre

0 komentárov k článku: "Ametyst – kľúč k pokojnej mysli"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu