5 najčastejšie kladených otázok pri nákupe perál a odpovede na ne

 

Perly, okrem iných vzácnych drahokamov, sa odjakživa považovali za najlepších priateľov žien a dám. Tento kameň niesol prívlastky elegancie, nadčasovosti a kvality. Toto sa ani plynutím času nezmenilo a perly sú ešte stále veľmi obľúbenou voľbou šperku.

 

Avšak aj napriek svojej obľube, je ešte stále veľa nezodpovedaných otázok, ktoré zaujímajú ľudí pri kupovaní perál. K tomu, aby ste mali lepší prehľad vo výbere svojho nasledovného šperku, sme zodpovedali 5 najčastejšie kladených otázok pri nákupe perál.

 

 

Aké sú rozdielne typy perál?

Z teritoriálneho hľadiska sa perly dajú rozdeliť na:

Perly južných morí

Tieto perly pôvodne pochádzajú z Austrálie, no v dnešnej dobe sú kultivované už v Indonézii, Búrme a na Filipínach. Farebná škála týchto drahokamov sa pohybuje od bielo-ružovej, cez strieborno-ružovú až tmavozlatú. Tento druh perál sa veľmi sporadicky vyskytuje v červeno-zlatistej farbe, čo je veľmi žiadaným, avšak aj veľmi zriedkavým druhom.

Tahitské perly

Tahitské perly alebo často označované aj ako čierne perly sa vyskytujú najčastejšie v čiernej farbe a odtieňoch šedej. No môžete natrafiť aj na lesklé zelené odtienky alebo purpurovú farbu. Tieto perly rastú v teplých, tyrkysových lagúnach Francúzskej Polynézie a v lagúnach ostatných ostrovov Južného mora.

Akoya perly

Pôvod týchto perál siaha do Japonska a najoceňovanejšie farby tohto druhu sú obyčajná biela farba alebo biele perly s ružovkastým podtónom. Práve pre svoje nadčasové kvality ako je gulatý tvar perál, hĺbka perletí a ich konzistentný lesk ich ľudia často preferujú pred ostatnými druhmi perál.

Sladkovodné perly

Prvotným producentom týchto perál bolo Japonsko, teraz je však 90% sladkovodných perál dovážaných z Číny. Várka sladkovodných perál je vskutku vysoká, keďže každá ústrica dokáže naraz vyprodukovať až 100 perál. Aj napriek tomu, že farby a tvary týchto kameňov sú veľmi nepravidelné a rozmanité, patria medzi najdostupnejšie perly na trhu.

Mabé perly

Japonské perly Mabé rastú v mušliach a niektorých ustriciach. Na rozdiel od ostatných perál, sa tieto tvoria na vnútornej strane škrupiny, a nie vo vnútri samotného tkaniva slávky. Základná farba týchto perál je biela s ružovým podtónom, avšak medzi najžiadanejšie farby patrí čierna a tmavomodrá. Pre svoju klenutú hemisféru a takmer plochý spodok sú tieto perly vhodné na výrobu brošní a príveskov.

 

Na čo prihliadať pri kúpe perál?

Lesk

Najdôležitejšia vec, na ktorú prihliadajú odborníci pri určovaní kvality perál, je práve ich lesk. Lesk perál sa skladá z nespočetných perleťových vrstiev, ktoré vlastne tvoria samotnú perlu. Táto perleť spôsobuje, že svetlo sa odráža od perličkových vrstiev, čo každej perle dodáva jedinečný mliečny vzhľad.

Textúra

Keďže perly sú pestované v prirodzenom prostredí, existuje mnoho nekontrolovateľných aspektov, ktoré ovplyvňujú textúru perál. Môže sa jednať o rozličné škvrnky, znaky, menšie poškodenia na povrchu.

Farba

Farba perál závisí od osobných preferencií kupujúceho. Najobľubovanejšou farbou je biela, prípadne biela s nejakým farebným podtónom. Perly, ktoré disponujú prirodzeným zafarbením, majú, samozrejme, vyššiu hodnotu ako tie umelo zafarbené.

Tvar

V perlovom priemysle sa klasické tvary perál pohybujú v zostupnom poradí od okrúhlych do takmer okrúhlych perál a od oválnych po úplne voľné tvary. Tvary od guľatiny po kvapky sú celkom symetrické, zatiaľ čo barokové označenie sa vzťahuje na perly asymetrických tvarov.

Veľkosť

Veľkosť perál sa meria podľa ich priemeru v milimetroch. Perly môžu byť úplne maličké, menšie než 1 milimeter. Ale aj veľké až 20 milimetrov, kedy sa jedná o zrelú perlu, väčšinou z Južného mora. Čím je perla väčšia, o to je  aj cennejšia.

 

Ako sa starať o svoje perly?

Perly ako organický klenot sú skutočne náchylné na chemikálie a rozličné vonkajšie vplyvy. Kontakt perál s inými šperkami by mohol poškriabať ich povrch, preto by bolo najvhodnejšie ich uschovávať osobitne od ostatných šperkov.

Takisto vyvarujte svoje perly styku s dekoratívnou kozmetikou, parfumami a inými skrášľovacími produktmi. Ak chcete zachovať lesk svojich perál, odporúča sa ich nosenie až po aplikácii make-upu. Perly sa taktiež môžu poškodiť od potu, octu alebo šťavy kyslého ovocia.

Na ich čistenie používajte mierne mydlovú vodu a s mäkkou, navlhčenou handričkou ich mierne pretrite. Potom ich umyte čistou vodou a utrite do sucha. Tiež z času na čas skontrolujte spony alebo skrutky držiace šperky dohromady. Pri častom opotrebovaní sa dokonca aj tie najlepšie udržiavané perličkové pramene môžu uvoľniť.

Sú perly bezpečné na každodenné nosenie?

Perly sú priam stvorené na časté nosenie! Keďže potrebujú olej z pokožky, aby sa udržala ich prirodzená farba a lesk. Ak sa skladujú príliš dlho v suchom, bezvzduchom prostredí, môžu vyschnúť a prasknúť.

 

Nie sú perly príliš tradičné pre modernú ženu?

Aj napriek tomu, že perly sa nachádzali na výslní hlavne v 40. a 60. rokoch, ich jednoduchosť a nadčasový dizajn z nich robí obľúbený kúsok nie jedného šatníka ešte aj v súčasnosti. Vďaka svojmu vzhľadu sú perly skvelou šperkom k elegantnému outfitu na slávnostnejšie príležitosti. A  zároveň sa z neho vďaka jeho jednoduchosti môže stať módny doplnok na každodenné nosenie.

 

Autor: Patricia

Písaniu sa venujem už niekoľko rokov a práve táto vášeň ovplyvnila aj môj výber vysokej školy. Vyštudovala som masmediálne štúdiá a v súčasnosti sa zaúčam do tajov literárnej vedy. Vyskúšala som si prácu v regionálnych periodikách aj v online magazínoch. V súčasnosti sa okrem žurnalistickej tvorby venujem copywritingu.