Prečo nosíme šperky? II.

Pri kráčaní našimi životnými chodníčkami sa stretávame s rôznymi filozofickými smermi, kultúrami a pohľadmi na svet. Prelínajú sa nám informácie o rôznych tradíciách, poverách, svetových náboženstvách, a to všetko nakoniec vplýva aj na naše vlastné presvedčenie. Názor a životné rozpoloženie vyjadrujeme aj šperkmi, ktoré nosíme. Priestor budeme dnes venovať dôvodom a významu nosenia šperkov, ktoré sú síce menej bežné, ale za to tiež veľmi známe:

Ezoterika, liečenie a spirituálny význam

Trochu iný spôsob vnímania šperkov sa nám ponúka cez energetické vlastnosti vzácnych kameňov. Nosievame ich na harmonizáciu a očistenie aury, kvôli konkrétnemu duchovnému alebo fyzickému problému, alebo na základe dobrej rady našej intuície. Šperky vyhotovené s týmto účelom sú tvorené len minimálne opracovanými kameňmi. Neraz sú aj surové, vo svojej absolútnej prírodnej podobe. Najčastejšie sú však sekané na menšie časti alebo tromlované (hladené) do oblejšieho tvaru pre pohodlnejšie nosenie. Oproti náročne brúseným kameňom sú tieto šperky menej luxusné a cenovo prijateľné. Na ich úžasnej kráse im to však neuberá a ponechávajú si aj svoju pôvodnú energetickú silu, o ktorú luxusne brúsené kamene neraz prichádzajú.

Talizmany a amulety

Talizmany a amulety svojou úlohou pripomínajú úlohu šperkov z polodrahokamov - ochraňujú a napĺňajú nás pozitívnou energiou. Rozdiel však spočíva v predmete, z ktorého sú zhotovené. Aj keď sa môžu prelínať s polodrahokamami a kryštálmi, zvyčajne za amulety a talizmany považujeme predmety vyrobené z kovu, dreva, kože a iných materiálov, ktoré svojim vizuálnym prevedením stvárňujú napr. mytologický symbol. Povedzme si, čo je čo:

Talizmany sú rôzne šperky a predmety - najčastejšie prívesky, ktoré nosíme ako symbol priťahujúci k nám šťastie a úspech. Obyčajne za ne považujeme predmety, ktoré nám nejakým spôsobom uľahčili dosiahnutie cieľov v živote. Vraví sa, že skutočne účinný talizman by mal byť zasvätený osobným rituálom, v ktorom do talizmanu vložíte pozitívnu energiu a dôveru.

Aj keď talizman a amulet často splývajú v jeden predmet a ľudia ich často považujú za to isté, amulet má iný význam. Amulet slúži na ochranu pred neželanou energiou, ktorá by nás mohla poškodiť. Na Slovensku je azda najbežnejším amuletom krížik na krku. Kresťanský symbol kríža nás má chrániť pred zlom a hriechom a pripomínať nám Boha.

Foto: internet

0 komentárov k článku: "Prečo nosíme šperky? II."

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu