Prečo nosíme šperky?

Ľudia nosievajú šperky z rôznych dôvodov. Niekedy je to zvyk, ktorý sme podedili po našich rodičoch a ako dievčatká, neskôr ženy sa nad tým vôbec nezamýšľame. V našej kultúre nie je nič nezvyčajné, keď sa malým dievčatkám - ešte bábätkám, prepichnú uši a vsadia zlaté náušnice, ktoré nosia ešte niekoľko rokov. V USA je takýto krok, naopak, veľmi výnimočný a v živote mladej Američanky ide pri prepichovaní uší o veľkú vec, ktorú si musí neraz obhájiť pred rodičmi, tak ako na piercing do nosa na Slovensku..

Zozbierali sme niekoľko dôvodov, čo pre nás znamená a prečo nosíme šperky a bižutériu. Tento krát sa v článku budeme zaoberať najčastejšími a najbežnejšími dôvodmi a významami, ktoré pre nás majú:

Ako symbol

Šperky, ktoré majú v našej kultúre nejaký význam - zásnubné prstene, svadobné obrúčky, v našej zemepisnej šírke náušnice u dievčat. Symbolické šperky pripomínajú akt lásky a nadchádzajúce partnerské spojenie v manželstve, ale také náušnice zase odlišujú aj dievčatká od chlapcov, preto ich možno chápať ako symbol ženskosti.

Ako spomienku

Naši najbližší nás neraz v živote obdaria drobným šperkom. Dostaneme ich ako darček k narodeninám, k úspešnej maturite či k promóciám. Alebo nám ho podaruje stará mama ako pamiatku a rodinné dedičstvo. Z tohto pohľadu majú pre nás šperky najvyššiu hodnotu, predstavujú naše rodinné korene, majú svoju históriu a svoj vlastný príbeh.

Znak úspechu a spoločenskej prestíže

Okázalým hrubým reťaziam holdujú najmä rappové hviezdy, ktoré drahými kovmi ukazujú na svoje neoblomné postavenie a vysoký spoločenský status. U žien sú tieto šperky zvyčajne jemnejšie, ale hodnotnejšie. Najluxusnejšie šperky sa vo väčšine prípadov vyrábajú z náročne klenotníkmi vybrusovaných kameňov a perál. Základným rozpoznávacím znakom týchto šperkov je vysoký lesk dokonale odrážajúci svetlo, náročný výbrus a nádherné umelecké spracovanie poprednými svetovými klenotníkmi.

Obľúbený módny doplnok

Ak nám záleží na štýlovom a upravenom vzhľade, dolaďujeme svoje outfity šperkmi a bižutériou. Šperky si tak vyberáme podľa farieb, tvarov aj materiálu. Na reprezentatívny ples sa k slávnostnej róbe zdobíme šperkami z drahých kovov a kameňov, ktoré sú pre každodenné nosenie „trochu moc“. Naopak, do práce, školy a na voľný si vyberáme jemné šperky a krásnu bižutériu, ktorá vyjadrí našu osobnosť a na pohľad „dotvorí“ kombináciu oblečenia, ktoré sme si ráno vybrali.

0 komentárov k článku: "Prečo nosíme šperky?"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu