Mýtus alebo fakt: Pravda o liečivých účinkoch Himalájskej soli

Po rozprávke soľ nad zlato je nám už všetkým jasné, že bez soli sa žiť nedá. Obsahuje veľa prospešných a potrebných látok pre náš život v zdravom a vyváženom tele, avšak nie je soľ ako soľ.

Menej je niekedy viac

Vieme, že soľ je svojím spôsobom zdravá, no tak ako pri väčšine vecí aj tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac. Nadmerný príjem soli môže spôsobiť ťažšie podmienky pre správne fungovanie obličiek pri zadržiavaní vody. Veľa soli môže tiež ovplyvňovať krvný tlak, čo môže viesť až k infarktu, alebo mozgovej príhode.

Načo potrebujeme soľ?

Soľ sa technicky nazýva Chlorid sodný a ten pri primeraných dávkach reguluje a udržuje krvný tlak. Ióny sodíka sú tiež dôležité pre bunkový metabolizmus a teda pre aktívny transport glukózy do buniek. Ióny chloridu sú na druhej strane dôležité pri trávení. Vyskytujú sa vo forme kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočných šťavách.

Himalájska soľ je úplne iný druh soli

Himalájska soľ sa považuje za najkvalitnejšiu a najzdravšiu soľ na planéte. Ťaží sa ručne a tak, aby si zachovala svoju čistotu. Vyskytuje sa prevažne v ružových, červených a bielych odtieňoch. Táto soľ má dokonalú kryštalickú štruktúru, pretože bola milióny rokov pod veľkým tlakom.

V porovnaní s obyčajnou stolovou soľou je bohatšia na minerály. Obsahuje až 84 minerálov, z toho je 85,62% chlorid sodný a ďalšie vedľajšie minerály sú napríklad síran, horčík, vápnik či draslík. Tieto minerály sú prítomné v kryštálikoch ako malé koloidné častice, ktoré môžu byť ľahko absorbované a metabolizované ľudskými bunkami.

Klasická stolová soľ obsahuje veľa jódu, vo väčšine syntetického a to je dôvod, prečo viac zaťažuje telo. Na rozdiel od náročného spracovania stolovej soli sa tá himalájska nemusí spracovávať vôbec.

História a faktyVyužitie Himalájskej soli

História Himalájskej soli

Himalájska soľ je, ako už názov napovedá, z Himalájí. Je to známe pohorie rozprestierajúce sa srkz Nepál, Tibet a Afganistan. V súčasnosti sa táto ružová soľ ťaží prevažne v soľných baniach v Pakistane, o ktorých sa hovorí, že ich objavil kôň Alexandra Veľkého pri tom, ako sa zatúlal. Táto jaskyňa sa nachádza približne 190km od Himalájí a má prívlastok najstaršej a druhej najväčšej soľnej bane na svete. Bola vytvorená v dôsledku pohybov tektonických dosiek už v roku 320 pnl. V 16. storočí začalo veľké obchodovanie s touto soľou a to viedlo k tomu, aby koncom 19. storočia vytvorili tunel do jaskyne na zjednodušenie prístupu k soľným ložiskám.

Zastavte migrénu pomocou Himalájskej soli

Akékoľvek bolesti hlavy môžu byť nepríjemné, nehovoriac o migréne, ktorá môže spôsobiť naozaj zúfalé stavy. Väčšina ľudí, ktorí trpia chronickou migrénou vyskúšali už takmer všetky lieky na zmiernenie ich bolesti. Väčšina týchto liekov je neúčinná a časté užívanie nejakých silných analgetík môže byť pre telo naozaj nebezpečné. Preto je na mieste, hľadať úľavu aj v alternatívnejších riešeniach. Jeden z takýchto riešení nám ponúka aj Himalájska soľ.

Zmierniť bolesti môžete prostredníctvom oddychu pri lampe z Himalájskej soli, kedy jej žiarenie a zvlhčovanie ovzdušiu pôsobia na telo upokojujúco.

Ďalší z babičkiných receptov je zmes citrónovej šťavy a himalájskej kryštalickej soli. Pri prvom príznaku bolesti hlavy odšťavte jeden citrón a zmiešajte ho s lyžičkou Himalájskej soli a s vodou izbovej teploty.

Väčšinou je bolesť hlavy spôsobená dehydratáciou, alebo nerovnováhou elektrolytov - iónov. A keďže Himalájska soľ obsahuje veľký počet minerálov, voda obnovuje rovnováhu tekutín v tele a citrón je plný vitamínov a môže slúžiť ako prirodzené detoxikačné činidlo, ktoré odstraňuje toxíny z tela, tak to všetko môže pomôcť pri odstraňovaní príznakov bolesti hlavy.

Recept na migrénu

Himalájska soľ, ako soľný inhalátor

Soľná terapia je známa a účinná vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam soli. Vznikla vo Východnej a Strednej Európe, kde je bežnejšie navštíviť jednu zo soľných jaskýň, ktoré tu máme. V súčasnosti sa v krajinách, ktoré takú možnosť nemajú vytvárajú miesta, na ktorých simulujú mikroklímu soľnej jaskyne.

Inhalácia takéhoto vzduchu môže pomôcť ľuďom, ktorí majú astmu, alergie, bronchitídu či sennú nádchu.

Tajomstvo soľnej lampy

Sú ľudia, ktorí si kúpia soľnú lampu len ako dekoráciu, pretože pôsobí veľmi príjemne a vkusne. Čo sa však skrýva za týmto kúskom doplnku?

Soľ zo svojej podstaty priťahuje vlhkosť zo vzduchu a kvôli teplote lampy sa voda odparuje. Tento proces produkuje negatívne ióny. Z hodín chémie vieme, že negatívne ióny sú elektrickým nábojom nabitých častíc. Okrem tých negatívnych poznáme taktiež kladné ióny. V tomto prípade sa dá povedať, že negatívne ióny neutralizujú znečistené látky vo vzduchu, teda kladné ióny. Za ne môžeme považovať napríklad rôzne alergény ako je peľ, prach či špina. Kladné ióny produkuje taktiež moderná elektronika.

Uvedomili ste si niekedy, ako vplýva mesto, osvetlenie, počítače či mobily na psychiku, zdravie či náladu človeka? Ľudia sú viac deprimovaní, smutní a unavení. To je v dôsledku výskytu kladných iónov. Na druhej strane ľudia, ktorí žijú v prírode, pri mori, v lese či vodopádoch sú viac naladení, šťastnejší a taktiež energickejší. Tak isto je to aj so vzduchom po búrke, ktorí ľudia tak milujú. Je to preto, lebo vtedy je vo vzduchu viac negatívnych iónov.

Z tohto nám vyplýva, že ak himalájska soľná lampa produkuje negatívne ióny, tak redukuje a neutralizuje prach a iné znečistené látky vo vzduchu, ako aj pozitívne ióny, ktoré vytvárajú vaše elektrické spotrebiče.

Detox vďaka soľnému kúpeľu

Obsahom veľkého množstva minerálov v soli, ako je železo, zinok či iné prospešné látky, je kúpeľ z himalájskej soli ideálnym prostriedkom na regeneráciu tela aj duše. Človek pri tomto kúpeli dosiahne úplnú detoxikáciu. Pomáha pri prekyslení tela a dostáva pH pokožky na neutrálnu a zdravú úroveň.

Tým, že soľ obsahuje taktiež horčík, je táto kúpeľ ideálna pre športovcov, alebo ľudí, ktorí majú problémy so svalmi či so svalovými kŕčmi. Soľ pomáha vyplavovať toxíny cez pokožku, čo pomáha pri chudnutí a taktiež hydratuje pokožku a tým pádom pomáha spomaliť prejavy starnutia.

Kúpať by ste sa mali maximálne raz za tri dni po dobu najviac 20 minút.

Zabudnime na chemické mydlá

V súčasnosti je kozmetický trh presýtený umelými hygienickými prípravkami, šampónmi a mydlami. Zatvárame pred tým oči, pretože sa nám páči obal, vôňa a podobne. Zabúdame na to, že v budúcnosti sa nám za to naša pokožka poďakovať nemusí.

Čisté mydlo z himalájskej soli obsahuje chróm, ktorý je potrebný pri boji proti akné a taktiež znižuje kožné infekcie.

Ďalšou zložkou tohto mydla je zinok, ktorý udržuje pokožku čistú, hladkú a pružnú. Toto mydlo je taktiež nápomocné pri rôznych ekzémoch, svrabe, či iných vírusových a bakteriálnych ochoreniach. Taktiež po uštipnutí hmyzom, alebo pri problémoch s nadmerným zápachom potu. Používa sa nepriamym nanášaním na pokožku. To znamená, že medzi mydlo a pokožku vložíte tenkú handričku, alebo si mydlo natierate len rukami. Výnimkou sú miesta, na ktorých máte suchú a zrohovatenú pokožku.

Pozor si dávajte tiež pri otvorených ranách.

Ak ešte stále nemáte svoj produkt z himalájskej soli, tak by ste to mali určite napraviť. Vaše telo a duša sa vám za to rozhodne poďakuje. 

Produkty z himalájskej soli - mydlá, svietniky, elektrické lampy či soľ do kúpeľa môžete nájsť a zakúpiť TU.

Súvisiace produkty

Svietnik z himalájskej soli M
Svietnik z himalájskej soli L