Čarovný Labradorit

 

Počuli ste už o čarovnom kameni, ktorý vám prečistí myseľ, dodá psychickú silu, postará sa o vašu duchovnú energiu a stabilizuje auru? Presne to sú schopnosti tohto zázračného polodrahokamu s názvom Labradorit.

Samotný Labradorit nie je krištáľom, ktorý by sa objavoval vo veľkokapacitnej výrobe. Práve naopak. Zväčša ide o unikátne šperky s prepracovaným dizajnom. Labradorit je jedným z polodrahokamov, ktorý má zvyčajne - nie je to však pravidlom, modrasté sfarbenie. Má perleťový povrch, a aj preto ho šperkári obľubujú. Pri práci sním totiž Labradorit hrá pod rôznymi uhlami, všemožnými farbami, čo ho robí výnimočným. Modrý kryštál však symbolizuje nový začiatok. Preto, práve tento polodrahokam môže mať priaznivý vplyv na pozitívnu zmenu vo vašom živote.

Pôvod Labradoritu

Pochádza z oblasti Severnej Ameriky. V najväčšom množstve sa vyskytuje práve na území USA a Kanady. Objavený bol už pred stáročiami, no práve po objavení v kanadskej provincii Labrador, dostal terajšie pomenovanie. Rozšíril sa však hlavne v 19. storočí, kedy sa začal používať ako súčasť šperkov. Neskôr sa začal predávať aj vďaka svojim liečivým účinkom.  Labradorit poznali a používali ešte pôvodní obyvatelia tohto územia, Indiáni a Inuiti. Tí verili, že samotný krištáľ sa na planétu Zem dostal potom, čo priletel z polárnej žiary. Verili, že má čarovnú silu, často ho nosili ako talizman. Dnes je ho môžme nájsť aj na území Grónska, Škandinávie, Mexika, Ruska, Madagaskaru či Talianska.

Vlastnosti samotného kameňa

Perleťový povrch a modrasté sfarbenie môže často zavádzať. Toto sfarbenie spôsobuje v mnohých prípadoch perleťový povrch, ale kameň je v skutočnosti žltkastý až sivobiely. Tvrdosť tohto minerálneho kameňa je individuálna v závislosti od konkrétneho kúska. Aké sú jeho vlastnosti a prečo ho vlastne nosiť?

- Prečisťuje a stabilizuje auru, takisto chráni pred negatívnou energiou.

- Upokojuje myseľ a stará sa o dobré duševné zdravie.

- Dodáva silnú vôľu, odhodlanie a zvyšuje psychickú odolnosť.

- Udržiava emocionálnu vyrovnanosť a pomáha pri vyvažovaní medziľudských vzťahov.

- V živote je nositeľom šťastia, hojnosti a nového začiatku.

- Zo zdravotného hľadiska pôsobí pri stuhnutých svaloch. Dokáže upokojovať bolesť pri zápaloch nervov, alebo šliach, pri bolesti zubov a chrbta. Reguluje črevné pohyby. Ochraňuje zásobovanie orgánov krvou a riadenie srdca nervovými vzruchmi.

 

Labradorit korálky, 10mmŠperky z Labradoritu

Tento polodrahokam sa využíva na výrobu náušníc, prsteňov, náramkov alebo náhrdelníkov a teda na výrobu bežných, no dizajnovo unikátnych šperkov. Jeho nádherné sfarbenie vytvára nádherné farebné odrazy, a preto  sakrásne ukáže ako súčasť náramkov alebo príveskov. Pôsobí naozaj moderne, štýlovo a zároveň elegantne. V kombinácii s Lapis Lazuli alebo Ametystom sa určite nestratí. Práve naopak, zdôrazní svoju unikátnosť.

Dobíjanie energie

Labradorit je v skutku citlivým polodrahokamom. Vníma zmenu teploty, svetla i energie. Je minerálom, ktorý predovšetkým dáva. No aby boli účinky energie správne, pri nosení musí byť v kontakte s vašim telom. Vtedy vás dobíja dávkou energie a uskutočňuje liečebné procesy.

Aby však energiu načerpal aj samotný Labradorit, ako množstvo iných polodrahokamov, potrebuje akúsi očistu. Tá je nevyhnutná ako pre človeka, tak i pre samotný kameň. Šperky je najlepšie vložiť do vlažnej vody, prípadne nechať pod tečúcou vodou aspoň 5 minút. Pre následné dobitie Labradoritu je dobré kameň položiť von na tienisté miesto, kde nie je na priamom slnečnom svetle. Labradorit načerpáva energiu približne 10 hodín. Týmto procesom, ktorý môžete opakovať raz za 2 mesiace zabezpečíte to, že bude vždy nositeľom novej a čerstvej energie.