5 Legiend o perlách

PerlyPerly svojou nezameniteľnou krásou fascinovali ľudí už od nepamäti. Dnes už vieme ako perla vzniká, avšak v minulosti si ich pôvod ľudia vysvetľovali po svojom. S týmito legendami sa perlám začali pripisovať vlastnosti, ktoré sú známe aj dnes. V mnohých náboženstvách sú perly spájané s čistotou, vernosťou a láskou. Starovekí gréci verili, že perly chránia nevestu pred plačom vo svadobný deň. Prečítajte si ďalšie zaujímavé príbehy o perlách.

Statočnosť

Podľa starej čínskej legendy sa perly rodia v dračej hlave. Tam pomaly rastú a akonáhle dosiahnu svoju plnú veľkosť, zachytia sa medzi dračie zuby. Pre získanie perál bolo teda najskôr potrebné zabiť draka. Od tých čias je každý vlastník perál v Číne považovaný za statočného človeka.

Neuveriteľná krása

V Perzii verili, že ak sa po búrke objaví na oblohe dúha, tak na mieste, kde sa stretáva so zemou, sa objaví perla. Tento dúhový pôvod vysvetľoval pestrú škálu odtieňov, v ktorých sa perly vyskytujú. Nedokonalosť na ich povrchu boli spôsobené bleskami, ktoré vraj do perál udierali.

Mier a plodnosť

Na ostrovoch Polynézie koluje príbeh, podľa ktorého sa prvé perly objavili v dobe, kedy na ostrovoch žili Sufiovia. Priniesol im ich sám Oro, boh mieru a plodnosti. Ten sa zamiloval do princeznej Bora Bora a ako symbol svojej lásky k nej jej daroval nádherné tahitské perly.

Kúzla a láska

Mesiac v splne sa jednej nocí kúpala v tmavom oceáne. Jej láska k nemu a jej svetlo privábili ustrice, ktoré niesli k brehu svoje čierne perly. Kvapky rosy, ktoré na ich v lúčoch mesačnej žiary zostali, vytvorili odtiene farieb, ktorými čierné perly dodnes žiaria.

Piesok a múdrosť

Keď sa dovnútra perlorodky, alebo ustrice dostane cudzí objekt, začnú ich okamžite obaľovať perleťou - a tak skutočne vznikajú perly. Tento proces trvá aj niekoľko rokov a cudzím objektom býva často zrnko piesku. A tak vďaku piesku, múdrosti a skúseností a vplyvom času sa stane z niečoho úplne obyčajného niečo neobyčajné.