Ametyst – charakteristika a vlastnosti

Ametyst je nerast, druh kremeňa (SiO2). Jeho názov pochádza z gréckeho slova a-methystos, ktoré v preložení znamená nebyť opitý. Starovekí Gréci v minulosti verili, že sila tohto kameňa ich dokáže zbaviť stavu opitosti, iné národy taktiež verili, že má silnú intoxikačnú moc a lieči. V súčasnosti sa mu pripisujú ukľudňujúce účinky, ale aj podpora imunity či zbavovanie negatívnej energie, stresu a strachu, svojho nositeľa má preto predovšetkým chrániť. Na stupnici tvrdosti má hodnotu 7.

Ametyst sa vyznačuje fialovou farbou s vysokým leskom, preto sa s veľkou obľubou využíva pri výrobe šperkov. Farba je spôsobená prímesou železa. Odtiene tohto druhu kremeňa môžu nadobúdať  farby od veľmi svetlej fialovej (takmer až ružovej) po fialovú v tmavších odtieňoch. Niektorí považujú za ametyst aj zelený druh kremeňa, ktorý pomenovávajú zelený ametyst, avšak to je nesprávne pomenovanie a ametyst sa v takejto podobe nevyskytuje.

Ťažba tohto kameňa je známa najmä v Brazílii, kde sa nachádzajú jeho veľké ložiská v sopečných horninách, ale aj v Uruguaji, Južnej Kórei, Rusku, Rakúsku, Indii či Južnej Afrike. Opracovanie ametystu nie je najľahšie, pri jeho brúsení je potrebné dať pozor na to, aby bol výsledný odtieň kameňa rovnaký na celkom šperku, ľahko sa totižto môže stať, že rovnomerná fialová farba sa nachádza len na určitej jeho časti a zvyšok spočíva v rôznych farebných odtieňoch. Pri pôsobení silného zdroja svetla môžeme spozorovať vyblednutie ametystu, pri teple zase žltnutie.

Pred tromi storočiami bola hodnota ametystu veľmi vysoká, na úrovni diamantu, smaragdu či zafíru, avšak postupom času a objavovaním čoraz väčšieho množstva nálezísk jeho hodnota postupne klesla, avšak nie natoľko, aby nebol v šperkárstve neustále žiadaný. Vidieť ho preto môžeme dnes aj naďalej pri výrobe rôznych drahých šperkov od náhrdelníkov až po prstene. 

Súvisiace produkty

Náramok 10mm brúsený ametyst

Súvisiace články

Ametystové drúzy a tretie oko

Asi by ste nenašli na svete viac spirutálnejší liečivý nerast, akým je ametyst. Je to kameň tretieho oka, ktoré je bránou k vnímaniu jemnohmotných energií a duchovných svetov. Jasnozrivosť, intuícia, telepatia, sny ale aj dobre vyvinutá vizualizácia a predstavivosť súvisí práve s otvoreným tretím okom.

0 komentárov - zobraziť komentáre

0 komentárov k článku: "Ametyst – charakteristika a vlastnosti"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu