Achát – od nedokonalosti ku kráse

Achát patrí medzi najobľúbenejšie minerály. Jeho názov je pomenovaný podľa rieky Achates (Taliansko), pozdĺž ktorej sa v minulosti nachádzali jeho významné náleziská. Nádherný a prenikavý kameň ako ho poznáme z obchodov však svetlo sveta neuzrie spôsobom ako iné druhy minerálov, pri jeho ťažbe v podobe neopracovaných hrúd by nikto ani len nepovedal, akú nádheru môže v sebe skrývať kus „šutra“, ktorý drží práve v ruke.

Najdôležitejším prvkom pri acháte je jeho opracovávanie. Z nenápadnej hrudy kameňa či rôznofarebnej zmesi sa starostlivým postupom spoločne s preleštením razom stane nádherný šperk zložený z viacerých farebných vrstiev, ktoré korelujú v pruhoch. Vďaka tomuto typickému znaku sa vo výsledku tento kameň stane „miláčikom“ nejedného ženského, ale aj mužského oka.

Achát vznikol v útrobách žeravej lávy, pri procese jej postupného ochladzovania sa. Každý kameň je preto originálny nielen zložením, ale aj rozličnosťou farieb, ktoré môžete pri pohľade naň pri priamom svetle a správnom pozorovacom uhle vidieť. Široká farebná škála, ale aj odlišná transparentnosť (priepustnosť svetla) a štruktúra lesku robia z tohto kameňa unikát, ktorý sa vyskytuje v rôznych podobách a druhoch, kde jeho druhý názov prezrádza krajinu pôvodu alebo jeho farbu (napr. ohnivý, ružový, botswanský).

Achát môžeme nájsť takmer kdekoľvek na svete, v Amerike, v Afrike, na Madagaskare, v Brazílii, ale aj u nás a našich susedov. Zaobstarať si ho môžeme v rozličných rozmeroch, nie je preto žiaden problém nájsť neopracovanú verziu achátu, ktorá nám zaberie polovicu pracovného stola, alebo drobučký opracovaný šperk vhodný na darovanie

0 komentárov k článku: "Achát – od nedokonalosti ku kráse "

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu