Vintage šperky

Vintage je veľmi aktuálny módny trend a nostalgická pamiatka na doby minulé, na staré zážitky, či na starých rodičov. Vintage je záplava kvetinových motívov, krásnych šperkov, dobových klobúkov a vidieckých scenérií s rozsiahlou záhradou a romantickým domčekom pod listnatým stromom. Vintage sú staré knihy od Jane Austenovej, čajovanie o piatej, snívanie a najmä starodávna dobová atmosféra.

VINTAGE

Ako vintage sa označujú staré šperky a móda, ktoré dosiahli vek 50 až 100 rokov, no napriek tomu sa zachovali v perfektnom stave. V súvislosti s vintage sa používa aj výraz „retro“ pre 20 rokov staré, ale zachované módne unikáty. Storočné  a staršie šperky sa zasa považujú za starožitnosť.

Znalci vintage šperkov neposudzujú materiál, z ktorého boli šperky zhotovené. Smerodajným prvkom je ich vek, ktorý im musí dokonalo zapadnúť do konkrétneho časového obdobia, napr. do obdobia rozmachu umeleckého smeru art deco, ktorý sa vyznačoval sýtymi farbami a geometrickými tvarmi. Skúsení zberatelia tak dokážu podľa rôznych dobových prvkov rozlíšiť skutočne staré vintage šperky od novodobých imitácií, ktoré sa nimi len inšpirovali.

VINTAGE ŠTÝL

Vintage štýl je v módnej terminológii výraz práve pre tieto šperky a bižutériu, ktorá bola skutočnými vintage šperkmi len inšpirovaná. Nie v každej rodine sa z generácie na generáciu odovzdávajú rodinné šperky a ako módna investícia môže byť vintage móda pre mnohé ženy príliš drahým špásom. A tak sa na trh dostalo množstvo šperkov a bižutérie inšpirovanej dobovými šperkami a rôznymi umeleckými smermi. Šperky inšpirované vintage štýlom si môžete poprezerať, či rovno kúpiť aj v našom e-shope. Vintage módne doplnky sa vyznačujú bohatosťou, perlami často vo viacerých radoch, hrubšími a výrazne zdobenými náhrdelníkmi, kvetinovými motívmi a krásnym zdobením farebnými kryštálmi. Uchvátila vás romantická stránka staromódneho vintage štýlu alebo geometria a farebnosť, ktorá vzišla z art deca? Niekoľko tipov nájdete v odkazoch v článku, vyberte si podľa svojho vkusu.

0 komentárov k článku: "Vintage šperky"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu