Perly pravé môžu dosiahnuť gigantické rozmery, táto nádhera je dôkazom

Perly poznáme ako malé guľôčky bielej, ružovkastej či čiernej farby s dúhovými odleskami. Drobné rozmery ale nie sú pravidlom a raz za čas sa nájde gigantický unikát. Jedna takáto morská perla bola objavená nedávno, jej nálezca ju 10 rokov ukrýval pod posteľou.

Nejedna žena sa zastaví pred výkladom, v ktorom sú vystavené perlové šperky. Ani sa nečudujeme, perly vyvolávajú obdiv svojou krásou a krehkosťou. Kúsok, ktorý našiel rybár z Filipín, by ste však krehkým nenazvali. Tento obor medzi perlami váži celých 34 kilogramov.

Vzhľadom k veľkosti perly cena neprekvapí

Okrem váhy perlového unikátu sú zarážajúce aj jeho rozmery. Jeho dĺžka dosahuje 67 cm a šírka približne 30 cm. Vďaka tomu sa táto perla pravá považuje za najväčší kúsok, aký bol doposiaľ objavený. Nebude teda prekvapením, že jej hodnota sa odhaduje na astronomických 100 miliónov dolárov.

Objavená bola v mori obkolesujúcom ostrov Palawan, a to pred viac ako desiatimi rokmi. Verejnosti ju však predstavili len nedávno. Jej nálezca, rybár z mesta Puerto Princesa, ju totiž vyše desaťročie ukrýval pod posteľou ako svoj talizman.  Rybár si morskú perlu priniesol domov z jednej zo svojich plavieb. Kotva jeho člna sa vtedy zachytila o gigantickú lastúru. Vylovil ju a perlu si vzal so sebou ako suvenír pre šťastie. O jej obrovskej hodnote vraj ešte donedávna nemal predstavu.

Morská perla z Palawanu čaká na udelenie titulu

Keď sa nálezca palawanskej perly rozhodol presťahovať do inej časti provincie, ukázal ju svojej tete, ktorá pracuje ako turistická pracovníčka. Tá sa postarala o jej sprístupnenie verejnosti. Dnes je perla vystavená ako atrakcia v átriu radnice v Puerto Princese. Hoci túto morskú perlu mnohí považujú za najväčšiu na svete, titul jej zatiaľ nepatrí. Ešte chýba posledný krok, a to overenie pravosti, vďaka ktorému by filipínska perla mohla zosadiť z trónu doterajšieho držiteľa rekordu. Je ňou perla pochádzajúca z rovnakej oblasti, dnes známa pod názvom Pearl of Lao Tzu (Perla Lao Tzu). Táto morská perla váži 6,4 kg a nájdená bola v roku 1939. Jej hodnota je vyčíslená na približne 93 miliónov dolárov.

Ak aj vy patríte medzi tie dámy, ktorých výklady s perlami doslova priťahujú, pozrite sa do našej ponuky. Veríme, že v nej nájdete kúsok, ktorý vám učaruje.

 

Najväčšia nájdená perla na svete

Autor: Patricia

Písaniu sa venujem už niekoľko rokov a práve táto vášeň ovplyvnila aj môj výber vysokej školy. Vyštudovala som masmediálne štúdiá a v súčasnosti sa zaúčam do tajov literárnej vedy. Vyskúšala som si prácu v regionálnych periodikách aj v online magazínoch. V súčasnosti sa okrem žurnalistickej tvorby venujem copywritingu.