Starostlivosť o šperky z perál

Či už vlastníte šperky zo vzácnych perál alebo šperky z riečnych perál, je nevyhnutné, aby im bola venovaná dôkladná starostlivosť. Je potrebné osvojiť si niekoľko zásad pre správne zaobchádzanie a ošetrenie šperkov z perál.

Keďže sú perly porézne, veľmi dobre absorbujú rôznu kozmetiku, parfumy alebo spreje, preto ich treba používať pred skrášlením sa perlami. Môže sa stať, že na perlách zostanú stopy potu a kožného mazu, najmä u žien s kyslejším pH pokožky, a to môže mať za následok stratu lesku. V tomto prípade nemusíte perly hneď odložiť do ozdobnej krabičky a vyradiť z používania, jednoducho ich pretrite suchou alebo vlhkou, jemnou handričkou, prípadne ich môžete pretrieť kvapkou olivového oleja, ktorý pomáha pri udržaní krásneho lesku. Na čistenie určite nepoužívajte žiadne kefky alebo iné drsné materiály, ktoré by mohli perly poškodiť. Tiež nie je vhodné čistenie ultrazvukom, pri ktorom môže dôjsť, vplyvom vibrácií, k prasknutiu alebo dokonca k zničeniu. Perly majú omnoho nižšiu tvrdosť ako ďalšie vzácne kamene, preto sa ľahko porušia vplyvom rôznych chemický látok, napríklad citrónová šťava, saponáty, mydlá, ocot, čistiace prášky, či sóda bikarbóna. Tieto látky môžu preniknúť do vnútra perly v mieste navŕtania a perlu „vysušiť“, čím samozrejme stratí lesk. Perly sú veľmi obľúbené v lete, ale je potrebné dávať pozor a nevystavovať ich zbytočne vysokým teplotám, na ktoré sú veľmi citlivé a strácajú lesk.

Dôležité pravidlo, nenosiť perly ak je niť, na ktorej sú navlečené, mokrá. Niť sa v tomto prípade natiahne, uzlíky medzi perlami sú teda bezvýznamné, pretože dochádza k zvýšenému treniu medzi perlami a k ich následnému poškodeniu.

Nesmieme zabúdať ani na to, že perly sú veľmi jemné, a preto ich nesmieme uschovávať s inými šperkami. Vždy samostatne a najmä nie zavesené, v prípade náhrdelníkov a náramkov. Je dôležité aby mali perly mierne vlhký vzduch a boli uložené na povrchu, ktorý nesaje vlhkosť. Mohlo by prísť k vysušeniu. Ak perly dlhší čas nenosíte, mali by ste ich pretrieť vlhkou, mäkkou handričkou. 

Stačí sa riadiť týmito pravidlami a je zaručené, že perly prežijú veľmi dlhú dobu. Môžete ich stále krásne darovať aj Vašim vnúčatkám!

0 komentárov k článku: "Starostlivosť o šperky z perál"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu