Takto radšej nie: 5 chýb pri nosení šperkov

Vybrať si správny šperk k oblečeniu, prípadne nakombinovať niekoľko rôznych kúskov, vie byť občas náročná úloha. S naším malým manuálom vám poradíme, ako sa vyvarovať doplnkovým prehreškom.

 

Stavíme sa, že každá naša čitateľka má vo svojej šperkovnici minimálne jeden doplnok. Slovo „minimálne“ sme zvolili zámerne. Dáme ruky do ohňa zato, že šperkov vlastníte rozhodne viac, ako je možno peňaženke a partnerovi milé. Sme na tom totiž rovnako.

Poznáme preto aj tie situácie, keď ráno v chvate siahnete po prvých kúskoch, o ktoré sa ruka zavadí. Cestou do práce zvyčajne spoznávate krutú realitu: tu je niečo zle. A na niektoré šperkové faux pas vás, bohužiaľ, upozorní až okolie. Akým chybám sa pri nosení šperkov teda treba vyhnúť?

 

#1 Priveľa šperkov naraz

Pravidlo nad všetky pravidlá vraví, že menej je niekedy viac. My rozhodne súhlasíme. Priveľa kúskov odpútava pozornosť. Od vás aj od jednotlivých šperkov. Nie, váš outfit si rozhodne nevyžaduje masívne náušnice, veľký štrasový náhrdelník a ešte aj na každý prst po jednom prsteni. Striedmosť by sa mala stať vaším novým mottom. Zvoľte si jeden dominantný šperk, napr. s polodrahokamami, a doplňte ho dvoma nenápadnými kúskami. Zažiarite.

Priveľa šperkov

 

 

 

 

 

#2 To sa ešte dá nosiť!

Ak je váš doplnok nekompletný alebo zmenil zafarbenie, nedávajte si ho na seba. Uveďte ho do pôvodného stavu alebo mu zakývajte sponad odpadkového koša. Vypadnuté kamienky, natrhnuté retiazky a zelenkavý kov nie sú práve ukážkou dobrého vkusu. A navyše, takéto nepekné detaily si ľudia okamžite všimnú.

 

#3 Veď to k tomu v podstate pasuje

Ste si isté? A nie je to skôr tak, že daný doplnok máte rada, a preto ho nosíte ku všetkému? Áno, existujú aj neutrálne šperky, napr. drobné náušnice s perlou alebo náramok z lomených kamienkov, ktoré skutočne viete zladiť k čomukoľvek, ale neplatí to univerzálne. Štýlovo vyhranené a masívne šperky si vyžadujú, aby s oblečením dokonalo hrali. Hranica medzi vkusom a nevkusom býva veľmi tenká, preto si výber doplnkov radšej dvakrát rozmyslite.

 

#4 To je na každú príležitosť

Ples, nákup, divadlo či prechádzka, každá príležitosť si vyžaduje iný doplnok, ktorý podčiarkne celkový dojem. Veľké a pompézne náušnice by zrejme neboli dobrou voľbou na pracovné stretnutie. A opačne, večerná párty chce niečo výraznejšie. Doplnky si preto vždy voľte s ohľadom na príležitosť, aby ste nepôsobili ako neznalá spôsobov.

Nie ste to vy!

 

 

#5 Nie ste to vy

Posledným bodom je prestrelok, ktorý sa opakuje asi najčastejšie. Šperk sa vám páči, ale nehodí sa k vašej osobnosti. Napriek tomu ho nosíte, i keď viete, že to nie je ono. Nenúťte sa! Každý šperk sa musí hodiť k svojej nositeľke. Musí byť odrazom jej vkusu, vnútorného naladenia a aj štýlu. V šperku, s ktorým budete stotožnená, sa budete cítiť ako kráľovná a presne to je ten pocit, ktorý majú doplnky prinášať.

Autor: Patricia

Písaniu sa venujem už niekoľko rokov a práve táto vášeň ovplyvnila aj môj výber vysokej školy. Vyštudovala som masmediálne štúdiá a v súčasnosti sa zaúčam do tajov literárnej vedy. Vyskúšala som si prácu v regionálnych periodikách aj v online magazínoch. V súčasnosti sa okrem žurnalistickej tvorby venujem copywritingu.