Farbenie perál

Trendy a móda. To sú hlavné dôvody dodatočného farbenia perál. Príroda zariadila, že perly sa tvoria vo všetkých farbách a odtieňoch medzi nimi. Farbu perly ovplyvňuje aj prostredie, v ktorom sa perlorodka nachádza, najmä teplota vody, znečisťujúce látky a neposlednom rade aj strava. Pre farebné hodnotenie perál je veľmi dôležité rozlíšiť farbu a odtieň, teda nádych. Zlatá perla môže mať nádych zelenej, či ružovej.

Perly sú mäkké, pórovité a dobre absorbujú ľudský pot, make-up, ale aj parfumy, čo môže spôsobiť na ich povrchu škvrny. Táto skutočnosť je plne využitá pri farbení perál. Vo všeobecnosti sú dva spôsoby ako zmeniť farbu perly. Sfarbenie perlete, teda povrchu, je možné dosiahnuť použitím dusičnanu strieborného, ktorým sa zmení farbenie povrchovej vrstvy perly. Táto metóda sa používa od konca 19. storočia na kultivované aj prírodné perly. Perly sa vkladajú do roztoku dusičnanu strieborného na niekoľko dní až týždňov. Uschovávajú sa na tmavých miestach a následne sú vystavené silnému svetlu alebo hydrogénsíranu, čím dôjde k ukladaniu kovového striebra na povrchu perly. Takto je možné dosiahnuť svetlejšie alebo tmavšie odtiene, v závislosti od množstva použitého striebra vo farbiacom roztoku. Ponorením do farbiaceho roztoku na niekoľko mesiacov je možné dosiahnuť až čiernu farbu, zatiaľ čo ponorením na kratší čas hnedasto-sivé odtiene. Použitím rôznych organických farbív je možné dosiahnuť rôzne farebné varianty, dokonca aj pre perly neprirodzené farby.

Druhým spôsobom je farbenie pomocou gama žiarenia. Toto žiarenie pôsobí na jadro perly u Akoya perál napríklad, sladkovodné perly zmenia svoje sfarbenie v povrchovej vrstve perlete. Po ožiarení dochádza k stmavnutiu. Niekedy je farba tak intenzívna, že je tmavšia ako farba juhomorských perál a tak môžeme tieto farbené perly kúpiť za omnoho menšiu cenu ako tie juhomorské. Tento spôsob tiež zvyšuje dúhovosť perly. Odborníci na farbenie zaručujú, že perla po použití gama žiarenia, nevyžaruje žiadnu ďalšiu rádioaktivitu a zmena farby je trvalá.

Veľmi dôležitá je predúprava perly pred farbením. Vyrovnať všetky farebné nerovnosti na perleti a tak je možné dosiahnuť vynikajúce výsledky pri samotnom farbení. Pri predaji perál je však takmer nemožné zistiť, či ide o perlu „pravú“ alebo dofarbenú. Jediným spôsobom, ako je možné dofarbenie zistiť, je perlu poškodiť, dokonca zničiť.

farebné perly je veľký záujem najmä v letnom období, kedy sa kombinujú s oblečením vo všemožných farbách, či v podobe náhrdelníkov, náušníc alebo náramkov. Často vo farbách, ktoré sú pre perly „exotické“.

0 komentárov k článku: "Farbenie perál"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu