Frida Kahlo : Farby jej života

Farby a život. Týmito slovami by sa dal v stručnosti charakterizovať život a tvorba svetoznámej ženskej maliarky Fridy Kahlo. Jej život aj odkaz je inšpiráciou pre milióny žien. Každá z nás v sebe nosí kúsok odvážnej Fridy a vďaka našim doplnkom ju dokonale zvýrazní.

Frida Kahlo pochádzala z Mexika. Od narodenia trpela detskou obrnou, kvôli čomu mala jednu nohu postihnutú. Tento svoj hendikep však dokázala majstrovsky zakamuflovať v tradičných dlhých mexických sukniach. Frida Kahlo mala rada biológiu, anatómiu a túžila sa stať lekárkou. Možno by tomu aj tak bolo, keby sa v 18 rokoch neviezla v autobuse, ktorý havaroval. Početné zranenia chrbtice ju v korzete pripútali na lôžko. Z nudy sa začala venovať maľovaniu. Za pomoci namontovaného zrkadla pri posteli vytvorila početné autoportéty, ktoré prekypovali rovnako ako Fridina duša farbami, životom a originalitou. Unikátnymi boli práve pre zmiešané zobrazenie reality a abstrakcie, ktorou Frida Kahlo zachytávala prežívanie svojej duše.      

Náhrdelník jaspis brekcieNáhrdelník jaspis brekcie

Znázorňovala samú seba a vlastné vnímanie reality, lebo ako sama hovorila, to poznala najlepšie. Diela samotnej maliarky sú radené k surrealizmu a pri pohľade na fotografie Fridy Kahlo možno povedať, že ona sama bola majstrovským dielom. Čím nás dodnes tak inšpiruje ?

Viacprameňový náhrdelník ametyst v tvare YViacprameňový náhrdelník ametyst v tvare Y

Farby

Mexiko je krajina objímaná dvoma oceánmi a bozkávaná slnkom. Frida bola hlboko ovplyvnená mexickou kultúrou, ktorá sa vyznačuje výraznými farbami, kvetmi a motívmi. Svojím obliekaním reprezentovala odvahu, tvorivosť a pestrého ducha Mexika. A možno aj práve preto ju takmer všetci muži milovali. Veď kto by nemiloval ženu, z ktorej odvaha, sebavedomie a ženskosť len tak srší. 

Náušnice brusený citrínNáušnice brusený citrín

Vzlety a pády v láske

Frida Kahlo bola manželkou maliara Diega Riveru, s ktorým zažívala turbulentný vzťah, ktorý bol pretkávaný početnými večierkami a avantúrami manžela. Frida bola na svoju dobu pokroková žena, ktorá sa nebála byť odvážna ako muž. Nosila nohavice, fajčila cigarety, požívala alkohol. Jej bohémsky duch upútal samotného Leva Trockého, s ktorým Frida Kahlo neskôr prežila milenecký vzťah.

   

Výrazné šperky

Azda neexistuje portrét alebo fotografia, ktorá by nezachytávala Fridu Kahlo s povestným zrasteným obočím, zapletanými vlasmi a výraznými šperkami, doplnenými kvetmi či šatkami vo vlasoch. Frida Kahlo bola hlboko prepojená so svojou kultúrou, ktorú si vážila a hrdo reprezentovala aj v zahraničí. Každá z nás v sebe nosí kúsok Fridy Kahlo, ktorú môže prebudiť práve pomocou šperkov z citrínu,  jaspisu alebo prírodného achátu. Nebojte sa odvážnych kombinácií výraznejších náušníc, náhrdelníku či niekoľkých prsteňov. Inšpirácie nájdete tu.

Nastaviteľný prsteň červený jaspis a žltý jadeit

 

 

Autor: Lenka