Akvamarín – svetlomodrý klenot

Akvamarín je variáciou minerálu s názvom beryl, ktorý bol objavený už pred viac než 2 tisíckami rokov v Indii. Keďže je jeho farba podobná farbe mora, v minulosti patril medzi ochranné talizmany námorníkov, ale aj ako symbol 19teho výročia manželstva párov a ľudí narodených v marci, ktorým je aj dodnes.

Akvamarín ihneď každého zaujme svojou nádhernou svetlomodrou farbou, spôsobenou prímesou železa do štruktúry kameňa, ktorá je v šperkárstve veľmi vyhľadávaná a patrične oceňovaná. Vďaka nej je jeho popularita veľmi vysoká, takmer na úrovni zafíru či rubínu.

 Jeho opracovávanie prebieha s asistenciou tepelnej úpravy, vďaka ktorej sa docieli požadovaný farebný odtieň, ale aj žiadaná transparentnosť kameňa. Zahrievaním sa takisto docieli, že sa kameň zbaví zvyškov stôp žltej farby, ktorá sa v ňom môže vyskytovať a kazila by celkový výsledný dojem. 

Najvyhľadávanejšie sú akvamaríny s jemným bledomodrým nádychom v čo najkvalitnejšej forme, bez odtieňov iných farieb (napr. šedá, zelená) a s čo najvyššou transparentnosťou a leskom, ktoré sú zároveň taktiež aj najdrahšie. Šperky z akvamarínu sú podobne ako ostatné drahé kamene najčastejšie brúsené do rôznych geometrických tvarov, v ktorých prevláda kombinácia hrán.

Akvamarín je veľmi citlivý na svetlo, preto ho nie je dobré vystavovať priamemu slnečnému žiareniu, po čase by mohol vyblednúť. Pochváliť sa môže vysokou tvrdosťou, na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahuje hodnoty 7,5-8. Náleziská akvamarínu môžeme nájsť v Brazílii, Afrike, Číne, Indii, Rusku, Madagaskare, ale aj vo Veľkej Británii. Najväčší „kúsok“ tohto minerálu bol nájdený v roku 1910 v Marambayi v Brazílii, vážil viac než  110kg a bol vysoký takmer pol metra. 

0 komentárov k článku: "Akvamarín – svetlomodrý klenot"

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu