Vznik a pôvod perál

Vznik

Perla je prírodný „kameň“, ktorý vzniká v lastúre perlorodky ako obranná reakcia. Keď sa do lastúry dostane nevlastný materiál, nečistota, lastúra začína svoju obrannú reakciu produkciou perlete, ktorou tento predmet obaľuje. Perleť je tvorená drobnými časticami,  90% perlete tvorí uhličitan vápenatý a konchiolín, ktoré pokrývajú vnútornú vrstvu lastúry perlorodky a zároveň samotnú perlu. Doba vzniku závisí od druhu perlorodky, zvyčajne je to od 6 mesiacov do niekoľko rokov.

Perly podľa pôvodu

Podľa pôvodu rozdeľujeme perly na tri druhy. Prvým sú prírodné perly, ktoré vznikajú prirodzeným vniknutím cudzorodého telesa do lastúry. Ich farba a tvar potom závisia od okolitých podmienok, najmä počasia, regiónu a potravy a tiež od schopností organizmu. Kultivované perly sú perly, ktoré vznikajú umelým pestovaním. Zásahom človeka, „perlového farmára“, ktorý potom ovplyvňuje celý proces vzniku perly. Veľkosť a tvar takto kultivovanej perly závisí od zárodku vloženého do lastúry. Rozdiel medzi prírodnými a kultivovanými perlami je možné zistiť röntgenovým meraním vrstvy perlete. 95% perál svetovej produkcie je takto kultivovaných. Len 5% sú naturálne perly. Tretím druhom sú umelé, tzv. shell perly, ktoré vznikajú v laboratórnych podmienkach. Jadro týchto perál je tvorené sklenou, či umelou korálkou, prípadne vyrobenou z morských mušlí a na tieto jadrá sa nanáša vrstva perlete. Perleť sa zhotovuje mletím na prášok a následným pridaním pomocných látok, ktoré určujú kvalitu a farbu.

Perly podľa miesta vzniku

Podľa miesta vzniku existuje viacero druhov perál. Sladkovodné sú najrozšírenejšie, vznikajú v sladkých vodách a sú produkované rôznymi druhmi ustricových mäkkýšov. Tieto perly sú menej náročné na podmienky a majú nižšiu úmrtnosť ako morské perly. Vznikajú na povlaku tkaniva a môže ich byť až 25 na každej časti lastúry. Pri kultivácii takýchto perál sa vkladá do lastúry až 50 zárodkov, avšak je to na úkor kvality. Sladkovodné perly majú nepravidelné tvary a rôzne farby. Ďalším druhom sú Akoya perly. Sú to morské perly Akoya ustríc. Tieto ustrice sa začali pestovať v Japonsku, ale v dnešnej dobe už aj v Číne, Vietname, či Thajsku. Sú charakteristické svojim dokonalým okrúhlym tvarom, vysokým leskom a priaznivou cenou. Akoya ustrice sú najmenšími „výrobcami“ perál, ktoré rastú od 1 do 3 rokov. Väčšinou sú bielej až krémovej farby, ale môžu byť aj jemne sivé, modré, ružové až zlatožlté. tretím druhom sú juhomorské perly, ktoré sú produktom najväčšej perlorodky. Tá dosahuje až 30 cm. vyskytuje sa v moriach od juhu Číny až po severné pobrežie Austrálie. Najväčšie perly dosahujú aj 30 mm. Nielen veľkosť perlorodky, ale aj čistota vody a obsah planktónu vo vode sú faktormi veľkosti týchto perál. ich rast trvá od 3 do 6 rokov a sú charakteristické farbami od bielej cez medovú, ružovú až po modrú. Často majú nádych sivej. Nemajú pravidelné tvary, ale majú hlboký, zamatový lesk. Tahitské perly sú pomenované podľa „hlavného miesta“ perál, Tahiti. V skutočnosti perlorodky, ktoré produkujú tieto perly, sú z Francúzskej Polynézie, Cookovych ostrovov, Filipín či Mikronézie. Dorastajú do veľkosti 8-18 mm, sú čiernej, šedej až zelenej farby. Tmavé sfarbenie je pre farbu ustrice, ktorá je veľmi tmavá až čierna. Tahitské perly sú vzácne a typické svojim sfarbením perlete celým spektrom perleťových farieb. Cortézove  perly sú pôvodom z Mexika. Majú veľkosť 8-12 mm a pestrú škálu sfarbenia s dúhovými odleskami. Sú veľmi vzácne pre hrubú vrstvu perlete a prírodné sfarbenie.

3 komentárov k článku: "Vznik a pôvod perál"

jana lasutova dňa 03.08.2015
mam niekolko sperkov z peral z Vasho obchodu a som s nimi velmi spokojna, aj reakcie okolia su pozitivne, a dakujem za odpoved k predoslej otazke Odpovedať na tento komentár
jana lasutova dňa 22.07.2015
dobry den, citala som clanok o sperkoch z peral a tam bolo spomenute, ze sperky by mali mat nieco ako certifikat pravosti peral,poskytujete ho k sperkom? Odpovedať na tento komentár
Michal Kuruc dňa 23.07.2015
Áno, niektoré firmy ponúkajú k perlovým produktom aj certifikáty pravosti, avšak nie je to podmienka alebo pravidlo. Náš obchod sa snaží udržať ceny šperkov čo najnižšie, preto certifikáty k perlám zatiaľ nevydávame. Aj napriek tomu sú naše riečne perly pravé. (V prípade pochybností si ktokoľvek môže dať overiť ich pravosť v špecializovaných laboratóriách.)
Zobrazenie 1 až 2 z 2 (1 stránok)

Napísať komentár

Vaše meno:
 
Váš komentár:
Poznámka: HTML nie je podporované!
Ochrana proti spamu